Dat doet pijn!

We passen ons gedrag aan om pijnlijke gevoelens te voorkomen: een nieuwe gewoonte is geboren. Maar of je daar blij mee moet zijn...

Dat doet pijn!

Ik had vroeger een salontafel waar ik heel fijn mijn voeten op kon leggen, met een plank eronder waar de afstandsbediening netjes opgeruimd kon worden en de omroepgids (waar blijft de tijd?) kon liggen.

Maar hij had één groot nadeel. Hij had waanzinnig harde en scherpe hoeken. Man, wat kon ik mij stoten aan die *#%*-tafel! Zo lekker tegen je scheenbeen, ken je dat? Gruwelijk pijn deed dat!

Toen twee keer het bloed langs mijn benen was gelopen, had ik mijn lesje geleerd. Als ik in de buurt van de tafel kwam, liep ik met een boog om die hoeken heen. Al snel ging dat aanpassen van mijn gedrag vanzelf en hoefde ik er niet meer bij na te denken. Een nieuwe gewoonte was geboren.

Zo doen we dat vaak ook met vervelende emoties. Om jezelf te beschermen tegen pijnlijke gevoelens van onzekerheid, twijfel en angst, ga je je gedrag aanpassen, zodat je er niet meer mee geconfronteerd wordt.

Niet meer stellig je mening geven, bijvoorbeeld. Want een stellige, sterke mening kan een sterke tegenreactie oproepen, waardoor jouw onzekerheid getriggerd wordt. Anderen laten kiezen, want dan een onhandige keuze jou niet verweten worden. Niet meegaan naar de salsadansworkshop, want dan sla je ook geen modderfiguur.

Je beschermt jezelf succesvol tegen vervelende gevoelens, dat klopt, maar daar betaal je wel een prijs voor. Want welke indruk geeft het als je je mening op zo'n omslachtige manier geeft? Wat ontzeg je jezelf door je alsmaar aan te passen, en hoeveel lol in het leven loop je mis?

Welke gewoontes heb jij om je te beschermen tegen vervelende gevoelens?

Meer lezen? Kijk op www.kappacoaching.nl/blog

Geplaatst op donderdag 1 juli 2021.

Over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID

Dit bericht is geschreven door Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID. Het bedrijf valt onder coaching uit Veenendaal. Trefwoorden van Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID uit Veenendaal : mental coach, vrouwencoaching, coaching voor vrouwen, coaching voor meer zekerheid, persoonlijke coaching, life coaching, coaching bij verandering, coaching voor meer zelfvertrouwen, .

Lees meer over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID.